Hopp til hovedinnhold

Ofte stilte spørsmål

Her finner du svar på noen vanlige spørsmål om Barnetråkk.

Pålogging og FEIDE

Hva er FEIDE?

FEIDE (Felles Elektronisk IDEntitet) er Kunnskapsdepartementets valgte løsning for sikker identifisering i utdanningssektoren. Alle norske kommuner har fått tilbud om å benytte FEIDE på sine skoler, men det er opp til hver enkelt kommune om de vil benytte denne løsningen. FEIDE benyttes i dag på en rekke læringsressurser og læringsplattformer.

Vi har problemer med å logge på FEIDE

Kontakt brukerstøtte for FEIDE i din kommune (feide.no).

Har min kommune FEIDE?

De fleste kommuner har FEIDE i dag, og noen private skoler bruker også FEIDE. Se oversikten over kommuner som har tatt i bruk FEIDE.

Hva gjør vi hvis min kommune ikke har FEIDE?

Både lærere og elever må logge seg inn med FEIDE for å gjennomføre Barnetråkk. Det er ikke mulig å registrere Barnetråkk uten FEIDE. Ta kontakt med skoleeier og se Feide.no.

Hvordan logger planleggere inn?

Planleggere har egen innlogging uten FEIDE. Ta kontakt for å få tilgang.

Gjennomføring og registrering

Hvem kan registrere Barnetråkk?

Skoleklasser i Norge med FEIDE-pålogging kan registrere Barnetråkk.

Kan planleggere registrere Barnetråkk for barna?

Nei. Denne registreringsløsningen legger opp til at barna skal registrere selv.

Hvordan kommer kommunen i gang med registrering?

For å komme igang trenger planlegger kontakt med en skole og en lærer i aktuelle områder. Læreren logger seg inn og registrer klassen. Elevene kan så logge inn og starte sin registrering. Planlegger kan etterpå hente ut data for videre analyse.

Hvem bør involveres i arbeidet?

Som ansatt i kommunen bør du ta kontakte med rektor for å avklare om Barnetråkk kan gjennomføres. I tillegg bør du involvere andre sektorer i kommunen som kan bidra og ha interesse av å delta eller få informasjon om Barnetråkk. Dette kan være teknisk etat, samferdsel, folkehelsekoordinator SLT-koordinator osv.

Kan en skole gjennomføre Barnetråkk på egenhånd?

Som lærer kan du starte et Barnetråkk med skolen på egenhånd. Vi anbefaler likevel at du tar kontakt med en planlegger i kommunen, slik at de kan delta i gjennomføringen og sikre at det kan følges opp i planer.

Hva må lærer gjøre før registreringen kan starte?

Lærer velger «Start et Barnetråkk» på barnetrakk.no. Logger inn med FEIDE og registrer klassen. Så kan elevene logge inn og registrere.

Hvor gamle bør barna være?

Vi anbefaler fra 5. klasse og oppover. Det er opp til den enkelte hvor mange trinn man ønsker å gjennomføre med. For best mulig dekning av alle aldersgrupper, anbefaler vi 5./6. klasse og 8./9. klasse.

Hvor lang tid må jeg beregne for å gjøre Barnetråkk?

Selve registreringene med verktøyet på PC eller nettbrett tar 30-45 minutter, men man må beregne noe tid til for- og etterarbeid:

Forarbeid: Elevene bør informeres noe i forkant og man kan ta utgangspunkt i forberedende spørsmål (se https://www.barnetrakk.no/kom-i-gang/). Dette kan gjerne gjennomføres noen dager før registrering, slik at elevene kan tenke litt over sitt eget nærmiljø. Elevene bør ikke være kjent med registreringsverktøyet før dere starter registrering. Erfaring fra brukertester og tilbakemeldinger fra kommuner, viser at elevene kan miste interessen når de må gjennom det samme flere ganger. Dere kan dermed ende opp med dårligere datakvalitet.

Etterarbeid: Oppsummere registreringene sammen med elevene og planlegger. Videre arbeid med analyse av data i kommunen.

Resultater og data

Hvordan overføres resultatene til kommunens plankart?

Dataene kan lastes ned i flere ulike filformater som er tilrettelagt for kommuneplanleggers ulike verktøy: Shape, SOSI, GML og GeoJSON. Datafiler vil være tilgjengelig i det koordinatsystem kommunen benytter. Du må logge inn med en planlegger-bruker for å laste ned data.

Hvem får se resultatet?

Ansvarlig i kommunen får se alle resultatene fra skoler i egen kommune. Offentligheten får en bearbeidet utgave via planer, rapporter og kart.

Blir registreringene tilgjengelige for offentligheten?

Informasjonen som legges inn blir anonymisert. Kommunens planleggere har tilgang til all informasjon, men ikke hvem som har registrert den. Bearbeidet informasjon kan inngå i kommunens planer og i rapporter.

Hvordan kan utbyggere eller konsulent få tilgang til data?

En oversikt over områder der Barnetråkk er gjennomført finner du her. Ta kontakt med kommunen for tilgang til data.

Fant du ikke svar på ditt spørsmål?